sobota 24. října 2015

RC: Eleanor a Park

Ano, vidíte dobře. :D I já jsem měla tu možnost přečíst si tuhle naprosto dech beroucí knížku a jsem za to nesmírně ráda. :-)

Dívala jsem se na bezpočet reakcí na knížku a zjistila jsem, že ti co už knížku přečetli se rozdělili na dvě skupiny. Je zde skupina která si Eleanor a Parka zamiluje až hrůza a pak jsou tu ti, kterým se Eleanor a Park jednoduše, nelíbila..

Myslím, že je naprosto zřejmé do jaké skupiny patřím já. xD

A i přesto, že je na tuhle knihu asi milion recenzí, jí hodlám na svém blogu také uveřejnit, prostě musím! :D

Název: Eleanor a Park

Autor: Rainbow Rowell

Nakladatelství: Yoli

Rok vydání: 2014

Vazba: Paperback

Počet stran: 326

Anotace:

Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře.

Pár slov o autorce:

Rainbow Rowell je americká spisovatelka žijící v Nebrasce. Kromě knihy Eleanor and Park napsala také další velmi známou knihu s názvem Fangirl. Fangirl je o úplně odlišných dvojčatech a jejich životě. Její nejnovější kniha se jmenuje Landline. Eleanor and Park je velmi vysoce hodnocená a patří do žánru young adult. Dostala několik ocenění a čtou jí teengeři, (nejen oni) po celém světě.

"You never forget your first love.."

Eleanor - obyčejná, nevýrazná, baculatá, zrzavé vlasy, rozvrácená rodina, čtyři sourozenci, nevlastní otec alkoholik, žádné soukromí, oblečení z druhé ruky.

Park - napůl asiat, hubeňour, ohleduplná a veselá rodina, dobré zázemí, miluje komiksy a rockovou hudbu. A pak se jednoho dne potkají ve školním autobusu...

Píše se rok 1986, Eleanor se stěhuje za svou početnou rodinou do nového domu. První den školy se od začátku příliš nedaří, už v autobuse se stává terčem posměchu a šikany a jediná záchrana je ten blbej asijskej kluk. :D

''Sedni si,'' řekl. Vyznělo to naštvaně. Holka se k němu otočila, jako by si nebyla jistá, jestli není jen další z těch pitomců. ,,Kurvafix," sykl Park a ukázal na místo vedle sebe, ,,prostě se posaď."

Sedne si vedle něj. A pak to začne. Nejdříve nesmělé okukování, pak mu začne přes rameno číst komiksy. A když ji Park pak do ruky vtiskne celé Watchmeny, začne jejich přátelství. A z přátelství pak vznikne láska jako trám.

Knihou Eleanor a Park se českým čtenářům poprvé představuje oblíbená americká spisovatelka Rainbow Rowell, která s tímto románem vyhrála již loni v Goodreads Choice Awards 2013 v kategoriiBest Young Adult Fictiona jen tak mimochodem zrovna před pár dny znovu zvítězila se svojí další knihou Landline vGoodreads Choice Awards2014 v kategorii Best Fiction. Dále je také autorkou úspěšné young adult knihy Fangirl (2. místo v Goodreads Choice Awards 2013 v kategoriiBest Young Adult Fiction, hned za Eleanor a Park), která by se v příštím roce měla také dočkat českého vydání.
Není se proto čemu divit, když jsem se na knihu tak hrozně těšila a konečně jsem se dočkala.:-)

Čím si ale vlastně získala takové množství fanoušků?

Podíl na tom má určitě autorčin osobitý styl psaní. Kniha Eleanor a Park se četla jedním dechem a působila dost realisticky. Autorka si příliš nepotrpí na dlouhé popisy, přišlo mi, že většinu věcí popisovala hodně stručně, ale dokázala se v ten správný důležitý moment příběhu "zastavit" a danou situace popsat velmi živě a emotivně. Dalším plusem jsou zábavné dialogy a různé ironické až sarkastické poznámky, kterých je kniha plná. Několikrát jsem se u knihy vážně pobavila.
Příběh je vyprávěn z pohledu obou postav. Toto uspořádání beru jako velké pozitivum, protože čtenář tak vidí pohled z obou stran. Oba dva smýšlejí jinak a na jednotlivých popisech je to vidět. Eleanor dosti myslí na svou rodinu. Její nevlastní otec ji nenávidí, je neustále na mol a, že by byl zrovna nevlastní tatík jak to bývá v amerických filmech, se říct nedá.. Její matka se jí nikdy nedokáže zastat, radši je v ústraní a sleduje jak se jim hroutí život pod nohama, i když stále tvrdí, že jsou "rodina", navíc vyrůstat se čtyřmi sourozenci taky není nic lehkého a každý musí něco obětovat. Musí se prát nejen s chudobou a ignorací vlastního otce, ale také se spolužáky, kteří se rozhodli ji ztrpčovat život. Park naproti tomu žije v dobré rodině, ale každý den se budí s pocitem, že žije ve stínu staršího bratra. Park je totiž jiný než normální kluci. Místo sportování je radši doma zalezlý, čte si komiksy a poslouchá The Smiths. Oba dva tak neřeší jen problémy související s první láskou, ale nesnáze v rodině a ve škole.

"Příště prostě řeknu: ,Eleanor, pojď se mnou do týhle tmavý uličky, chci ti dát pusu."

Nemůžu přijít na dost dobré slovo pro tuhle knížku. Je prostě.. Neuvěřitelná. A to ve všech směrech. Nemůžu slovy ani popsat jak moc jsem se na ní těšila i přes některé nepříznivé recenze kvůli "debilnímu" konci. Samozřejmě každý má na knížku svůj vlastní názor, ale nemůžu stále přijít na kloub tomu proč se některým tak moc nelíbila.. To je vážně tak těžké se přenést přes to, že život není jen procházka růžovým sadem? Nechápu.. Asi jste čekali od autorky co se jmenuje Duha, že to bude oddechové, přeplněné romantikou, ale asi vás zklamu, nebude.:-) Kniha poukazuje na to co se vážně mohlo a může dít ve světě a to se mi na knížce tak hrozně moc líbí. Nebo někteří nechápou konec. Proč? Vy byste udělali v Eleanořiné situaci to samé a nezkuste mi tvrdit že ne. xD ;-) Jasně, mě také mrzí jak to dopadlo, ale tak to už prostě je.

"Jen dvě slova.."

Eleanor a Park je dokonalá kniha, s neuvěřitelným příběhem, realisitcká a za srdce beroucí která ve vás zanechá oslňující dojem.

Tak co? Přečtete si Eleanor a Parka? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat